Equine Medical taping

   Wat is Equine Medical Taping?


In Nederland is het tapen van paarden erg succesvol en de resultaten hiervan zijn geweldig. De elastische tape ondersteunt het spierstelsel, lichaamseigen genezingsprocessen en beïnvloedt de neurologische en circulaire systemen zonder de bewegingsvrijheid te beperken. In principe is de tape ontwikkeld om het lichaam te ondersteunen tijdens herstel en wel op een manier waarop het lichaam het zelf onder optimale omstandigheden zou doen. In de ruimte onder de huid liggen allerlei receptoren, bloed- en lymfevaatjes. Bij een weefselbeschadiging ontstaat een ontstekingsreactie met een daarbij behorende zwelling die ervoor zorgt dat de pijnreceptoren onder de huid onder druk komen te staan en dus een pijnlijk gevoel veroorzaken. Doordat de tape een liftende werking heeft, neemt de druk op deze pijnreceptoren af en daardoor ook de pijn, wat het bewegingspatroon en herstel bevordert. Fasciale structuren worden geprikkeld en het zelfgenezend vermogen van het lichaam wordt aangezet met als resultaat een sneller herstel van diverse klachten en blessures!


Waar wordt medical taping voor gebruikt?


– Het activeren van de bloed en lymfecirculatie bij zwellingen en bloeduitstortingen

– Beïnvloeden van het fasciale structuur
– Behandeling van stalbenen
– Behandeling van littekenvorming
– Peesblessures- ontstekingen
– (Na) behandeling van blessures aan het gehele bewegingsapparaat
– Verbetering van de spierfuncties in het lichaam
– Ondersteuning van de gewrichtsfuncties

Wanneer wordt de taping ingezet?

- Wordt ingezet na een behandeling ECT
- Fascia tape
- Decompression tape
- Lymfe taping
- Support
- Biomechanical tape

Wanneer geen medical taping?

De behandeling komt niet in aanmerking wanneer uw paard last heeft van de volgende punten:

- Infecties
- Hartproblemen
- Nier problemen
- Trombose
- Op en rond (actieve) melanomen
- Dracht
- Bloedverdunners
- Onverklaarbare mankheid (raadpleeg eerst een dierenarts)
- Langdurige cortisone
- Open wonden
- Allergieën
- Huidirritaties
- Botbreuken
- Contra-indicaties
- Wanneer het paard echt niet wilt! Paard staat altijd op 1!

 Let op! Een ECT therapeut vervangt nooit een dierenarts!

Hoe ga ik te werk?

Bij het maken van een afspraak ontvangt u per e-mail een intake formulier (deze dient ingevuld te worden door iemand 16+). Met onder andere vragen over de geschiedenis, huisvesting, voeding en de training van uw paard.

Wanneer ik op locatie kom begin ik met het afnemen van de anamnese bij het paard. Ik stel vragen aan u m.b.t. het intake formulier en zal op sommige onderwerpen door vragen. 

Bij het starten van de behandeling bekijk ik het paard eerst in stand, een paard gaat namelijk altijd op zijn/haar voorkeurshouding staan. Dit houdt in dat ze een houding aannemen waarbij de balans en het evenwicht op dat moment het prettigst is: compensatie. Aan de hand van dit beeld voer ik een aantal tests uit (palpatie van het hele lichaam).

In beweging kijk ik in de stap o.a. naar de  hoofd-hals verbinding en beweging, rib en bekkenbeweging, ademhaling, de conditie van de gluteus (bilspier en de motor) en staartbeweging. Door het paard te bekijken in zijn beweging krijg ik een idee van de symmetrie, de zwakke en sterke punten van je paard.

Daarna zal ik het hele lichaam onderzoeken o.a. de ademhaling, spierspanning, warmte en kou, en variaties in de weefsels en de spieren. Hieruit kunnen eventuele probleemzones zich vertonen en hierop start ik de behandeling passend bij je paard.

De behandeling zelf duurt ongeveer 1 tot 1,5 uur.

Aan het einde van de behandeling dient het paard nog even gelopen te worden (paddock of aan de hand).

Daarna bespreken we wat er wel of niet veranderd is. Voor en na de behandeling wordt er een foto gemaakt om vast te leggen hoe de houding van het paard was en is zodat je achteraf goed kunt zien wat er veranderd is aan het lichaam. Ook om het veranderingsproces te volgen is film en foto waardevol al is je eigen gevoel met de omgang en rijden het meest waardevol.

Let op!

Het Equine Medical Tape is door FEI niet toegelaten het wedstrijdterrein! Verschillende kleinere organisaties volgen het FEI reglement. Paarden op stal mogen wel getaped worden.

- Ik stel geen diagnoses en als blijkt dat er eerst andere hulp nodig is om je paard te helpen, bijvoorbeeld een dierenarts, dan zal ik je doorverwijzen om de beste resultaten voor je paard te bereiken.

©2023 Equine Sports. Alle rechten voorbehouden.
Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin