Hoe goed ken jij de paardenhoef?

11-07-2020

Wist je dat het voor iedere eigenaar belangrijk is om de anatomie van de hoef te "kennen". Je hoeft geen pro te zijn maar je kunt wel je oog trainen om verschillen en veranderingen waar te nemen, sterker nog je kunt ook op tijd waarnemen voordat het de kans krijgt om zich te ontwikkelen tot grote problemen of kreupelheid. 

Kennis en kunde vanuit de anatomie is daarom erg belangrijk bij dit onderwerp!

De gezondheid van de hoef kun je herleiden vanuit diverse factoren namelijk: Voeding, bekappen, Ondergrond, Beweging en de Hygiëne.

De hoeven zijn eigenlijk een barometer voor de gehele gezondheid van het paard. Goed voer bevat namelijk veel cellulose en weinig suiker/zetmeel, genoeg essentiële aminozuren, vitamines en mineralen en omega en vetzuren, allemaal in de juiste eenheden en verhouding!

Hoeven slijten constant af, dit wordt vervangen door nieuw weefsel maar als er een tekort is aan een bouwsteen dan zal de hoefwand niet goed groeien. Uit de hoeven kun je ook herleiden of een paard ziek is geweest, een overstap van weiland naar paddock, verandering in voeding etc.

Bekappen is ook een van de onderdelen die mag ontbreken in het rijtje, voor een gezonde hoef is het essentieel om met regelmaat een hoefsmid te laten komen, per paard verschilt dit in tijdspad.

Beweging is belangrijk voor de gezondheid van de hoef, dat hoef ik eigenlijk niet uit te leggen. Zonder beweging is er namelijk te weinig hoefmechanisme.

Het hoefmechanisme is namelijk belangrijk voor de doorbloeding en temperatuur van het onderbeen en de hoef. De doorbloeding zorgt voor zuurstof, voedingstoffen en de afvoer van afvalstoffen vanuit de hoef. Door een optimaal bewegingsprogramma (met afwisselend harde/zachte ondergrond) kun je blessures voorkomen, ook voorkom je dat het paard te veel in zijn gewicht gaat schommelen. 

De perfecte bodem voor paarden is een gevarieerde bodem: zacht, hard, ruw, kleine stenen, grote stenen, zacht zand, hard zand, beton: elke stap zal op een andere manier inwerken op de hoef en zijn mechanisme.

*Dit bericht was puur informatief bedoeld, vanuit mijn opleidingen heb ik de informatie in een verslag uitgewerkt. 

 

©2023 Equine Sports. Alle rechten voorbehouden.
Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin