Help je paard met verharen!

03-02-2020

Het is buiten nog ontstuimig weer, maar als je lekker aan het poetsen bent zul je het willicht al wel gemerkt hebben... Rond vliegende haren! En of ze nou wit, bruin of zwart zijn al snel zit niet alleen je paard, maar ook je poetsspullen, de stal en jijzelf bedekt onder een laag haar. De vacht van je paard wordt opgebouwd uit o.a. eiwitten, zorg er daarom voor dat je paard voldoende eiwitten binnenkrijgt.

Vandaag geef ik je een paar tips mee waar mijn paard veel baat bij heeft tijdens de verhaarperiode!

1. Poetsen, poetsen en nog meer poetsen!

De beste oplossing is en blijft poetsen, poetsen en nog meer poetsen. Dus haal al je borstels tevoorschijn en geef je paard een lekkere massage! Ikzelf gebruik mijn rosborstel (plastic), hard borstel en mijn metalen zweetmes hiervoor! Een metalen borstel gebruik je alleen op de delen van je paard waar de botten niet te dicht onder de huid liggen, dus niet op benen, hoofd, ribben of andere uitstekende delen. Een metalen borstel/zweetmes is ook erg handig om tussendoor al die haren van je borstels af te halen! Andere handige hulpmiddelen zijn een borstelblok, poetshandschoen en massageborstel.

2. Ondersteun je paard in zijn/haar voeding

Paarden kunnen er zelf goed voor zorgen dat ze het niet te koud krijgen. Het langer worden van de dagen is voor het paard een seintje om van vacht te ‘wisselen’; de meeste paarden hebben hier ongeveer 2 weken voor nodig. Als je paard al wat ouder is, te dik of te dun of herstellend van een ziekte, kan het zijn dat je paard er wat langer over doet. Natuurlijk heeft de dikte van de vacht ook invloed op de periode die nodig is om de wintervacht te verliezen. Het verharen kan je paard extra energie kosten, om hem te ondersteunen kun je zijn rantsoen tijdelijk aanpassen. Om ervoor te zorgen dat jouw paard goed door zijn vacht komt, is het belangrijk dat hij geen tekort aan vitaminen en mineralen heeft. Vitaminen en mineralen zoals o.a. koper, zink en biotine zijn belangrijk voor de conditie van huid en haar. Ook kun je ervoor kiezen om een kruidenmelange te geven. Wil je een passend voeradvies voor jouw paard? Dan kun je gratis het formulier hier op de pagina invullen en terug sturen naar  equine-sports@hotmail.com


3. Beweging

Ook beweging is een belangrijke factor bij de verharing. Door de beweging wordt de doorbloeding naar de huid en haarzakjes gestimuleerd, zodat deze beter hun werk kunnen doen. Geef je paard weidegang (paddock of weide), ga regelmatig rijden, doe wat grondwerk of ga gezellig een stukje wandelen.

4. Jezelf

Hoe hou je jezelf haarvrij? Doe een overal aan, dit beschermt je eigen kleding van die (vervelende) haartjes en achteraf klop je hem zo uit en gooi hem in de (paarden) wasmachine. Draag vooral geen fleece vesten of truien wanneer je paard verhaart, als je rond wilt lopen als een kopie van je paard dan moet je dat doen, deze stof trekt de haartjes aan en laat niet zomaar los!

Heb jij zelf nog goede tips die je graag wilt delen met iedereen? Reageer dan hieronder :)


©2023 Equine Sports. Alle rechten voorbehouden.
Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin