Cranio Sacraal therapie

Wat is Cranio Sacraal?

Cranio-sacraaltherapie (CST) is een holistische behandelmethode die voortkomt uit de osteopathie. Deze holistische behandelwijze is geschikt voor zowel zieke, als gezonde mensen en dieren. Niet alleen wordt het oorspronkelijke natuurlijke evenwicht hersteld en versterkt, maar ook het zelfgenezende vermogen van het lichaam wordt optimaal actief. Het immuunsysteem wordt weer helemaal alert. 

Het cranio-sacrale systeem beïnvloedt verschillende belangrijke andere systemen in het lichaam waaronder het zenuwstelsel, het immuunsysteem, de hormoonhuishouding en het systeem wat zorgt voor de verbinding tussen emoties en het lichaam. 

Het hersenvocht circuleert vanaf de schedelbotten (cranium) tot aan het heiligbeen (sacrum), deze circulatie veroorzaakt in een regelmatig ritme een beweging die in het gehele lichaam voelbaar is en wordt doorgegeven aan alle organen en weefsels.

Dit ritme noemen we het cranio-sacrale ritme en zorgt onder andere voor de voeding van het centrale zenuwstelsel en de afvoer van afvalstoffen.

Wanneer Cranio Sacraal Therapie?

CST kan worden toegepast op zieke of gezonde paarden. Zit uw paard niet lekker in zijn vel? Herstellen na een blessure? Of juist om te proberen?

Een preventieve behandeling is mogelijk om te zorgen dat het paard in een goede conditie blijft, voor of na een drukke periode of periodiek, bijvoorbeeld eens per drie maanden of half jaar een onderhoudsbehandeling om problemen en blessures te voorkomen. De CST is bijvoorbeeld geschikt bij herstel van diverse blessures, stijfheid, rugproblemen en vele andere ongemakken. Een paard dat bijvoorbeeld 'headshaked', een slechte balans heeft of sloom of juist 'spooky' is kan veel baat hebben van een behandeling.

Cranio Sacraal therapie nodigt het lichaam uit weer optimaal te gaan functioneren en zo het zelfherstellend vermogen te vergroten en de weerstand te verhogen. Het is het breed toepasbaar zowel bij klachten als preventief.

Wanneer geen Cranio Sacraal Therapie?

De behandeling komt niet in aanmerking wanneer uw paard last heeft van de volgende punten:
- Koliek
- Koorts, ontstekingen
- Botbreuken en open wonden
- 2 weken voor of na een inenting
- 1 week voor of na een wormenkuur
- Bloeding
- Acute luchtwegproblemen

 Let op! Een CST vervangt nooit een dierenarts!

Hoe ga ik te werk?

Bij het maken van een afspraak ontvangt u per e-mail een intake formulier (deze dient ingevuld te worden door iemand 16+). Met onder andere vragen over de geschiedenis, 

huisvesting, voeding en de training van uw paard.

Wanneer ik op locatie kom begin ik met het afnemen van de anamnese bij het paard. Ik stel vragen aan u m.b.t. het intake formulier en zal op sommige onderwerpen door vragen. 

Bij het starten van de behandeling bekijk ik het paard eerst in stand, een paard gaat namelijk altijd op zijn/haar voorkeurshouding staan. Dit houdt in dat ze een houding aannemen waarbij de balans en het evenwicht op dat moment het prettigst is: compensatie. Aan de hand van dit beeld voer ik een aantal tests uit (palpatie van het hele lichaam).

In beweging kijk ik in de stap o.a. naar de  hoofd-hals verbinding en beweging, rib en bekkenbeweging, ademhaling, de conditie van de gluteus (bilspier en de motor) en staartbeweging. Door het paard te bekijken in zijn beweging krijg ik een idee van de symmetrie, de zwakke en sterke punten van je paard.

Daarna zal ik het hele lichaam onderzoeken o.a. de ademhaling, spierspanning, warmte en kou, en variaties in de weefsels en de spieren. Hieruit kunnen eventuele probleemzones zich vertonen en hierop start ik de behandeling passend bij je paard.

De behandeling zelf duurt ongeveer 1 uur.

Aan het einde van de behandeling dient het paard nog even gelopen te worden (paddock of aan de hand).

Daarna bespreken we wat er wel of niet veranderd is. Voor en na de behandeling wordt er een foto gemaakt om vast te leggen hoe de houding van het paard was en is zodat je achteraf goed kunt zien wat er veranderd is aan het lichaam. Ook om het veranderingsproces te volgen is film en foto waardevol al is je eigen gevoel met de omgang en rijden het meest waardevol.
 
Het paard heeft (in overleg) tenminste 3 tot 4 dagen rust nodig. 
Dit om het proces van herstellen en opnieuw in balans komen niet te verstoren en de tijd te geven. dit gaat namelijk na de behandeling gewoon door.  Het liefst op het land, in de paddock of wandelen, maar geen boxrust. Dit proces werkt circa vijf dagen door.
 
Gemiddeld zijn er 3 behandelingen nodig voor een optimaal resultaat maar dit is afhankelijk van de aard van het probleem. Als het probleem er al langer zit kan het langer duren. Met een probleem wat er al langer zit is het niet altijd mogelijk om alleen met Cranio op te lossen, soms is een verandering in het trainingschema, voeding of een doorverwijzing nodig voor een optimaal resultaat van uw paard! Ik kijk samen met u wat de beste tijdsplanning, verdere aanpak zoals voeding en het trainingsprogramma is in de situatie. 
 
De reacties van de paarden op de behandeling zijn heel verschillend: de een is moe, extra rustig en trekt zich terug om het proces te verwerken, terwijl de ander zich direct beter in zijn vel voelt zitten en dit direct uit door vrolijk en fit de wei in te draven.

Het totale consult duurt ongeveer 1 a 1,5 uur, dit is inclusief anamnese, observatie, de behandeling zelf en een training & voedingsadvies wat ervoor zorgt dat de verbeteringen in stand blijven.
- Ik stel geen diagnoses en als blijkt dat er eerst andere hulp nodig is om je paard te helpen, bijvoorbeeld een dierenarts, dan zal ik je doorverwijzen om de beste resultaten voor je paard te bereiken.


©2023 Equine Sports. Alle rechten voorbehouden.
Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin